Heidewachtel Diego
  • Home
  • Over Diego
  • Dekreu
  • Prestaties
    • Wedstrijden
    • Exterieur
    • Trainingen
    • Jacht
  • In beeld
  • Nieuws
  • Contact
  • Home
  • Over Diego
  • Dekreu
  • Prestaties
    • Wedstrijden
    • Exterieur
    • Trainingen
    • Jacht
  • In beeld
  • Nieuws
  • Contact
Search by typing & pressing enter

YOUR CART

12/9/2019 0 Reacties

YES 1e MAP A Diploma is binnen!

Foto
Op 10 september 2019 hebben we onze eerste MAP A van dit wedstrijdseizoen gelopen bij de Samenwerkende Continentale in de Crobsche Waard. Het was een prachtige dag, droog, nauwelijks wind en na een mistig begin, begon het rond 10-11 uur op te klaren en liet de zon zich zien en werd het aangenaam warm. ​Ik trok de hele dag op met 2 Langharen van Marty en Wilma en een Cesky van Lieske. 

Foto
Proef A1: U wordt bij het geweer geroepen omdat er een duif geschoten is. Deze viel als een blok richting afrastering, maar er is ook een eend ziek geschoten. De valplekken weet het geweer vrij exact aan te geven. Aan u om beide apporten binnen te brengen. 
Op het plaatje hiernaast heb ik de proef uitgetekend. Er zaten helpers rechts en links in het veld. De duif (zwart) lag verloren ca 5 meter van de afrastering op ca. 120 meter. De helper zat in een ander veld. Eerst moest de hond naar de sleep (groene lijn) worden gedirigeerd (ca. 100 meter). Als de hond de sleep had opgepakt verdween hij ook al gauw uit het zicht (rechts om het bosje). Hoe de sleep daarna liep is niet bekend, maar hij eindigde waarschijnlijk iets voor de helpers die links zaten. Diego kwam ook niet via de sleep terug maar kwam langs de helpers terug. Voor de verloren duif stuurde ik hem met een vooruit commando en hij kreeg verwaaiing en kwam met de duif. 95 punten. De aftrek komt waarschijnlijk door wat handeling op post. Heelwork blijft een aandachtspunt! Netjes naast me zitten zodat ik hem goed kon uitlijnen. Dit kostte me waarschijnlijk 5 punten. 

Foto
Proef B1: Tijdens een drift zijn er enkele stuks wild geschoten. Het meeste is binnengekomen, maar volgens een van de geweren is er nog een konijn zoek en heeft hij een kraai zien vallen. Het geweer zal u uitleggen waar hij vermoedt dat het wild ongeveer moet liggen.
Hier zijn velen gesneuveld, ook A-honden. De honden zochten veel te ruim of liepen er een paar keer langs en waren uit zicht van de voorjager bezig. Ik had besloten om het in de hand te houden door Diego strak voor te jagen en hem eerst de kraai (zwart kruisje) te laten halen en daarna het konijn (geel kruisje). Hij vertrok door de dekking en kwam op het zandpad. Toen zag ik hem nog en floot op zit en stuurde hem naar links. Hij kwam uit bij de helpers, links van me, waar ik hem weer zag. Gaf hem een cast naar rechts en kraai kwam binnen. Later hoorde ik van anderen dat ik hem van het konijn affloot (dat verwaaide hij blijkbaar al). Maar ik wilde absoluut niet dat hij ruim ging zoeken en de tijd zou verstrijken en we hier een nul zouden krijgen. Er stond ook haast geen wind. Voor het konijn gaf ik hem een lijn vooruit en toen ik zag dat hij teveel naar rechts op het zandpad ging, zette ik hem weer op zit en stuurde hem het bosje in waar het konijn ook nog wel in een dalletje lag. Yes toen kwam ook het konijn binnen. Hier kreeg ik 85 punten. 


Foto
Proef B2: Samen met een vriend gaat u een ochtendje peuteren. U was aan de late kant en het geweer heeft al een duif geschoten. Deze heeft hij niet kunnen vinden. U blijft onder aan het dijkje wachten omdat het geweer nog even over het dijkje wil lopen om te kijken of daar nog wat zit. Er komt een kraai binnen schot. Hij weet deze te raken. Als het goed is heeft uw hond dit apport kunnen markeren. Aan u om beide stuks wild binnen te krijgen. 
Dit is dus een verloren apport (grijs kruisje) en een markeerapport (zwart kruisje). En wat doet mijn hondje toen het schot viel en de kraai achter het dijkje viel? Hij springt in. Ik kon hem tegenhouden en weer aan de voet zetten. Maar dat kost natuurlijk punten. ¨Dat doet hij anders nooit, hoor ik mij denken¨. Diego was gewoon zo enthousiast. Hij had de kraai super gemarkeerd en komt ondanks inspringen en terugroepen mooi binnen. De duif ook, nadat ik hem een lijn gaf en hij te ver doorliep, floot ik terug en gaf het zoekcommando met een cast naar rechts. Gevonden. Hier kregen we 90 punten. 10 punten aftrek voor inspringen!
​

Foto
Proef B4: U heeft een uitnodiging gekregen om met uw hond een middagje op een duiventrek te komen. Uw post is aan de rand van een maisperceel. U hoopt dat u hond het geschoten wild kan markeren door de hoge mais of dat hij voldoende steun heeft aan de richting van het schot. 
Dit was een proef waar de zelfstandigheid van je hond op de proef werd gesteld, want je kon als voorjager niets zien of doen. Op post hoorde je 2 schoten, een harde (dichtbij) en een zachtere (verder weg). Ik geef Diego apport en hij komt na enige tijd terug met de kraai. Ik dacht dat dit apport (zwart kruisje) ver weg lag. Toen nog een keer apport en het wachten begon. Eindelijk hoorden we geritsel en kwam Diego terug maar leeg. Ik stuurde hem meteen vooruit en gaf ietsjes later en zoek zoek zoek (klein zoeken) commando. En ja hoor daar kwam de duif (grijs kruisje) binnen. Ruim voldoende zei de keurmeester en er stonden 75 punten op ons diploma. 

Foto
Proef B5: Het duivenlokstalletje doet zijn werk. De duiven trekken er mooi op en de kraaien zijn nieuwsgierig. Er wil een duif tussen de lokkers invallen, maar deze duif wordt lastig gevallen door een kraai. Beide vallen op één schot.
Je staat op post voor een ruigte, En daarachter valt een doublet. Je kunt de hond daar ook niet meer zien. Ik geef apport en Diego vertrekt mooi door de ruigte en komt terug met de kraai. Dan geeft ik nog een keer apport (eerder twijfelde ik of ik niet toch gewoon een vooruit zou geven) en Diego vertrok minder overtuigend en liep door maar te ver waardoor ik hem moest influiten. Toen verwaaide hij de duif en kwam terug. Hier kregen we 90 punten voor. 

Foto
Proef A2: Wat is er mooier om in klein gezelschap een ochtendje te gaan jagen. U staat op post en links van u wordt er vanaf het schiereiland een kraai geschoten. De hond mag de kraai gaan apporteren. Op het moment dat u hond (de overkant) het schiereiland heeft bereikt wordt er rechts van u een gans beschoten. Deze blijkt ziek te zijn en weet via de oever weg te komen. Het lijkt in deze situatie verstandig om eerst zo snel mogelijk het apport van de kraai af te werken. 
Na bijna 2 uur wachten, waren we eindelijk aan de beurt. Ik liet Diego nog even zwemmen, gelukkig kon dat verder op. Even wakker maken. Wat we gezien hadden, is het geen makkelijke sleep omdat lang, met verschillende terreinovergangen en meerdere haken. Ik weet niet hoe die precies liep omdat je hond voor bijna 3/4 uit zicht van de voorjager loopt. We staan op post en kraai valt. Die komt makkelijk binnen. Dan draai ik om een stuur Diego vooruit door een boomstronk, want door het water duurt veel te lang, Hij gaat vooruit maar loopt het bos in, Dus stop ik hem af en geef een cast naar links. De sleep begint verderop aan de waterkant en loopt voor de helper (die zit daar ook) omhoog en dan meteen al uit zicht van de voorjager. Diego pakt de sleep op en weg is die. Dan begint het wachten. Opeens horen we gegil en fluiten. Er blijkt een hond van een recreant in het proevenveld te lopen. Ik dacht nog dat zou mij toch niet gebeuren dat er nu een hond op Diego afloopt na alles wat er gebeurd was 3 weken geleden (werd Diego aangevallen en gebeten door een loslopende hond). Ik zei dat tegen de keurmeester. Hij vroeg meteen of ik tot nu toe alles binnen had. Ik zei ja en hij besloot dat ik mijn hond moest terugfluiten. Ik dacht nog die komt nooit als er een hond zich met hem bemoeit, maar nee Diego komt aanlopen en blijft bij de helper staan, zo van wat is er, ik moet toch een apport halen. Omdat de hond nog steeds losliep, besloten we de proef af te breken. Ik mocht even afstand nemen en de sleep later overdoen. De sleep werd opnieuw getrokken. Zou Diego de sleep weer lopen? Ik zet Diego in en hij loopt naar het begin van de sleep en gaat het bosje in, maar aan het hoofd van de helper te zien, zat hij er nog niet op, hij gaat verder het bosje in. Ik kan niets doen omdat ik hem niet zie en kan alleen maar hopen dat hij zich hersteld. Het duurt even en toen zagen we hem op de dijk lopen. Een vlot tempo op de sleep en keurig de haak nemend. Zo gaaf om te zien. Even later zie ik hem met de brandgans in zijn bek. En hij komt binnen. Wat een opluchting, we hebben alles binnen. Ons eerste MAP A diploma. Zo blij! Bij de prijsuitreiking blijkt dat we ook nog eens de 5e plaats hebben bereikt. Super trots op mijn kanjer.

0 Reacties



Laat een antwoord achter.

    Archieven

    Mei 2020
    Februari 2020
    Oktober 2019
    September 2019
    April 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    November 2018
    Oktober 2018
    Juli 2018
    Mei 2018
    April 2018
    Maart 2018
    December 2017
    September 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    April 2017

Diego Yorans Sohn von Jordie's Erbe

Beschikbaar als dekreu conform de eisen van de ​Nederlandse Vereniging van Heidewachtelliefhebbers 
Cathrin Paqué en Erik Baumann
Email: info@heidewachteldiego.nl
Tel: 0031619220281